Costigliole d’Asti

Wijndorp Costigliole d’Asti ligt op het grensgebied van de wijnstreken Langhe en Monferrato. Op een steenworp afstand bevinden zich de populaire Piemontese steden Asti en Alba. De trots van het dorp is ‘La Rocca’. Op de top van de heuvel in het centrum staat het imposante kasteel met haar vier ronde torens mooi te wezen. Costigliole d’Asti dankt haar naam aan haar ligging, vrij vertaald betekent het de strook met lindebomen. Het is een samentrekking van costa (kust) en Il tiglio (linde). Het dorp is  een verzameling van frazione’s (buurtschappen) en strekt zich uit over 35 kilometer. Het heeft ongeveer 6.000 inwoners.

Het sfeervolle centrum van Costigliole d’Asti

Het centrum is op vijf minuten autorijdafstand van Casa di Mia Zia Bed & Wine. Lopend langs de wijnranken, door een stukje bos en het dorp is het zo’n 20 minuutjes. Het barst van de historie, zeker door het kasteel. Costigliole d’Asti is niet groot, in een half uurtje ben je er doorheen gewandeld. Enoteca Caffè Roma en Osteria Da Maddalena zijn twee authentieke restaurants waar Mamma nog traditioneel kookt. Vers gemaakte pasta, mooie wijn erbij en smullen maar. Wil je wat luxer eten, op steenworp afstand van onze Bed & Wine ligt Art Nouveau Villa Pattono. Naar de supermarkt voor de dagelijkse boodschappen kun je in het dorp bij de Spar of Conad. Mijn favoriete supermarkt met fantastische slager is Salumeria Antiche Il Borrio. Iets verder rijden is hypermarket Il Gigante. In het dorpscentrum is er verder een apotheek, slager, bakker, postkantoor, twee banken met pinautomaat, taxi, wasserette, meerdere patisserieën/ijscoboer en leuke winkeltjes.

Castello di Costiglione

In Castello di Costiglione, La Rocca, huisvest het consortium van Barbera d’Asti en het iCIF. Verder wordt het gebruikt als evenementenlocatie en je kunt het een aantal keer per jaar bezoeken voor rondleidingen. Het ICIF is het Italiaanse Culinair Instituut voor Internationals . Een groep prestigieuze Italiaanse culinaire professionals hebben het ICIF opgericht om de waarden van de Italiaanse keuken te bewaken. Hooggekwalificeerde docenten, journalisten, experts en internationaal gerenommeerde chef-koks en sommeliers geven masterclasses, opleidingen en verfrissingscursussen aan getalenteerde buitenlandse horecaprofessionals. Op deze manier willen ze de smaak van Italië internationaal inbedden. Ook zijn er cursussen voor de hobbykok en wijnliefhebber.

Leuk om te weten


De geschiedenis

Keizer Hendrik III bekrachtigt het bestaan van het dorp in 1401 in de boeken van Pietro, de bisschop van Asti. Contessa Virginia Oldoini getrouwd met graaf Fransesco Verasis was een van de mooiste vrouwen van de eeuw en geroemd vanwege haar moed en durf.

Il Castello

Castello di Costigliole d’Asti wordt deels nog bewoond door een adellijke familie. De met fresco’s beschilderde zalen, cassetteplafonds, stucwerk en artistiek gesneden marmeren schouwen zijn te aanschouwen op vrijdag t/m zondag 10.30 – 12.30 en 15.00 – 19.00 uur.

Bezienswaardigheden

In de buurt staan twee reuzenbanken van kunstenaar Chris Bangle. Deze rode staat bij de wijngaarden van wijnhuis Cascina Castlèt en is zichtbaar vanaf ons zwembad. Klim op deze reus en verwonder je over de schoonheid van het landschap.

Events

Het belangrijkste evenement van het wijndorp is Rosso Barbera. Op de kalkstenen bodem gedijt de eigenwijze Barberadruif het best. Costigliole d’Asti is daarom hét Barberadorp van de regio. Het consortium Barbera huisvest daarom ook in het kasteel. Half november, organiseert het consortium een grootschalige Barberaproeverij met de grootste proeftafel van de regio. Door het jaar heen zijn er verschillende evenementen zoals een bloemenmarkt, wijnproeverijen, wandeltochten en meer. Op zondagochtend is het markt.

Translate