Italiaanse kledingmaten

De Italiaanse kledingmaten wijken nogal af van de Nederlandse. Wanneer je een kledingstuk uit het rek pakt in je gebruikelijke maat, lijkt het of de kleding gekrompen is. Of dat jij veranderd bent in een zwaargewicht. Dat is niet zo. In Italië hebben ze simpelweg een andere maattabel. Bovendien zijn de Zuid-Europanen kleiner, dus er hangt ook nog eens meer kleding in kleinere maten aan een rek.

Italiaanse kledingmaten

In Italië vind je andere kleding dan in Nederland. Een dagje shoppen tijdens je vakantie levert je eye catchers op in je kledingkast of schoenrek. Je kunt naar de steden in de buurt Turijn, Asti of Acqui Terme, maar een middag naar de outlet Mondovicino of Designer Outlet Serravalle is ook een aanrader. Zeker als het wat minder mooi weer is. Heerlijk struinen door de rekken en mooie items selecteren. Niet alleen zijn de Italiaanse kledingmaten anders, maar ook de pasvorm. De kleding is in de regel wat smaller gesneden, wat meer getailleerd. Dat maakt dat je kledingstukken van 3 tot 4 maten groter uit het rek moet pakken.

Welke maat?

Een kaartje met maat 36 is dus niet onze maat 36. Je komt al snel uit bij maat 42 of 44. Waaaat? Ja, dat doet iets mentaal met je. Ik weet het. Zeker omdat er meer kleine dan grote maten in het rek hangen. Ben ik echt zo groot? Onze bouw is gewoonweg anders dan van een fijngebouwde Italiaanse donna. Even over de drempel heen, kledingstuk voor je op het hangertje beoordelen en vervolgens meenemen in de paskamer. Meestal pak ik twee maten, want de pasvorm doet ook veel. Hoe zit het dan met de Italiaanse kledingmaten S, M, L, et cetera? Dat is echt afhankelijk van het model. De ene keer heb ik S, dan weer M, maar soms doet L ook mee. Schoenmaten zijn trouwens hetzelfde, met dit verschil dat ze ook hier vaak wat smaller zijn.

Uitverkoop

Ben je een koopjesjager, dan zijn de outlets ideaal. Voor de uitverkoop gelden wettelijke regels. De zomeruitverkoop start de eerste zaterdag op juli en duurt maximaal 60 dagen. De winteruitverkoop begint de tweede week van januari. Ook op de markt kun je trouwens goedkoop slippers, pantoffels en kleding scoren.

Italiaanse kledingmaten

IT                      NL        Confectiemaat
38                    32                    XS
40                    34                    XS
42                    36                    S
44                    38                    S
46                    40                    M
48                    42                    M
50                    44                    L
52                    46                    XL

Translate