Wie is Luigi?

Wie is Luigi? Dat vraag je je vast af als je in Loft Luigi logeert. Is het de broer van Mario, dat mannetje in een overal met het groene petje? Nu vormen deze twee videogamehelden een dreamteam, maar de Luigi waarnaar het appartement vernoemd is, is van een ander duo. Daarmee is een vernoeming naar de eerste president van Italië Luigi Enaudi ook uitgesloten.

Vermout

Overigens verwacht ik, dat je hem eerder zult kennen van zijn achternaam dan voornaam. Nog een hint: vermout. Turijn is de stad van vermout. Vermout, bestaat uit een blend van wijn (minimaal twee-derde), kruiden en alsem. Het mengsel wordt versterkt met wijnalcohol, most (de substantie na het persen van wijndruiven) of zoete wijn. Alsem is een kruid met een geneeskrachtige werking. Het smaakt bitter en is vooral bekend vanwege het gebruik in Absint. Kijken we naar Piemonte dan is dit deel van Italië het summum van de wijn. Op de vruchtbare grond doen niet alleen wijnranken het opperbest, het brengt ook de geurigste kruiden voort. Het is daarom niet vreemd dat deze regio ook bekend is vanwege haar vermout.

Martini Rosso

In 1863 brouwde de meesterlijke botanicus Luigi Rosso via een geheim recept een scharlakenrode vermout. Soms ontstaat tussen twee verschillende mensen magie. Alessandro Martini was een topondernemer. Samen brachten zij de inmiddels wereldberoemde Martini Rosso op de markt. Sterker nog, Martini is haast een soortnaam geworden. Hoe vaak gebruik jij het woord vermout of op z’n Engels vermouth nog?

Masterblender

De achtste generatie staat intussen aan het roer bij Martini. Masterblender Beppo Musso en Master herbalist Ivano Tonutti zetten het nalatenschap van Luigi voort. De oorspronkelijke Martini Rosso staat nog altijd op het schap. Al heeft de witte versie Martini Bianco zijn populariteit wellicht overtroffen. Tegenwoordig zijn ook mousserende wijnen verkrijgbaar. Op steenworp afstand van Casa di Mia Zia in Santo Stefano Belbo staat de fabriek waar de speciale Asti versies van witte Moscato druiven worden geproduceerd.

Casa Martini

Loft Luigi bekt eigenlijk gewoon mooi. Nadat ook nog blijkt dat deze kruidenmixer een beroemde drank heeft voortgebracht, was de naam van het loft beklonken. Wat het extra leuk maakt, is dat je een heuse Martini beleving kunt ondergaan in Casa Martini. Tja, als je het dan hebt over de kunst van genieten, is het verhaal compleet toch?

Casa Martini ligt onder de rook van Turijn. Je ontdekt de geheimen van Martini en vermout. Zo kun je de fabriek bezoeken, de kunst leren van het mixen van het perfecte aperitief of onderricht krijgen over vermout. Er zijn verschillende arrangementen van een Ontdekkingstour tot Privilege tour. De entree is vanaf € 20,00.

Reseveer je bezoek Casa Martini

Wie is Luigi?

Meester botanicus Luigi Rosso.

Bezoek aan Martini Huis
Openingstijden 11.00 – 19.00 uur (laatste binnenkomst 17.00 uur)
Gesloten op dinsdag en woensdag
Bij bezoek aan de fabriek: geen slippers, hoge hakken, sandalen of schoenen met open neuzen. Anders gezegd: dichte schoenen!

Casa Martini, Piazza Luigi Rosso 2, 10023 Pessione -Chieri (TO)
0039 – 011 9419 562 – casamartini@bacardi.com

Translate