Wijn is een herinnering

Wijn is een herinnering. Ik weet van sommige wijnen nog precies wanneer ik het voor het eerst gedronken hebt. Herken je dat? De enige keer heeft het te maken met de smaakbeleving, het bouquet of de wijn-spijscombinatie. De andere keer is het vanwege het gezelschap waarin de fles opengetrokken is of het moment waar je de wijn gedronken hebt. Zo weet ik exact wanneer de eerste Pomerol in mijn glas geschonken is. Tijdens een legendarische barbecue bij collega Henk in de jaren ’90. Amarone dronk ik voor het eerst bij restaurant Officina della Senape in Modena (aanrader). En de magnum Nebbiolo van Ca’ Richeta hebben we ontkurkt tijdens het intieme diner op mijn 50ste verjaardag in coronatijd.

Wijn is een herinnering

Wijn heeft een verhaal. Bovendien ontstaan de beste gesprekken bij een glas wijn. Dat is exact de reden dat ik geen Bed & Breakfast run, maar een Bed & Wine. Een gedenkwaardige fles wijn opentrekken is zoveel leuker dan eitjes koken op exact 5 minuten. Het ontkurken van een fles wijn en het proeven is een ritueel an sich. Daar kun je heel gewichtig over doen, met een hoop poeha en het spuien van wijnkennis. Daarentegen kun je ook samen delen wat je ziet, ruikt en proeft. Of het gepaard laten gaan met een anekdote of lachwekkende herinnering. Hoe dan ook, je bent direct in gesprek.

Mooie momenten

Tijdens een vakantie bij Casa di Mia Zia ben ik ervan overtuigd dat je mooie momenten beleeft. Of je nu lekker aan het zwembad ligt, een indrukwekkend dorpje hebt bezocht of een fijn glas wijn drinkt tussen de wijnranken in de tuin. De kunst van het genieten, daar gaat het om. Die herinneringen wil je koesteren en mee naar huis nemen. Daarom kun je de wijn die je in onze kelder vindt, niet alleen ter plekke opdrinken, maar ook mee nemen naar huis. Onze wijn komt van Italiaanse boeren. Voornamelijk uit de regio, maar als wij zelf op vakantie gaan en iets moois drinken slaan we gelijk een aantal dozen in. Om dezelfde reden als jij, het vakantiegevoel vasthouden. Herinneren delen we graag, dus ook deze wijn kun je meenemen.

Goud

Hoe smaakt de wijn thuis? Dat is nooit helemaal hetzelfde omdat de omstandigheden anders zijn. Maar de fabel dat vakantiewijn thuis enorm tegenvalt, ontkracht ik direct. Jarenlang hebben we dozen wijn de grens overgesleept vanuit Piemonte, Umbrië en Toscane. Regelmatig passend en metend hoe we alles weer de auto ingestauwd krijgen. Als je dan thuis verwachtingsvol de wijn inschenkt komen gelijk de herinneringen weer boven. Dat moment is alleen al goud waard. Hoeveel van die wijnen die we in de gootsteen hebben gekacheld? Nul. Dus ik zeg met een gerust hart: neem vooral een doosje mee.

Translate